Nieuwsbrief Maart 2019

Eksternest al volledig afgebouwd. Uit boom gewaaid door het stormachtige weer in maart.
Na ruim een week absolute voorjaarstemperaturen in de maand februari zitten we nu in het midden van maart. Dat gaat al ruim een week gepaard met veel regenval met harde stormachtige wind tussen de 6 en 8 beaufort. De vele regenval compenseert in ieder geval het grondwatertekort dat vorige zomer was ontstaan. De harde wind is lastig want fotograferen is bijna niet te doen. En ook fietsen (nog geen elektrische fiets) gaat wat minder gemakkelijk. Wel voor de wind maar tegen de wind is het beulswerk.

Fotografisch voorbeeld om te laten zien hoe hard het waaide in maart. Foto genomen op de Hooge Boezem bij Haastrecht op 16 maart 2019 om 13.15 uur. Aanwezig waren ca. 1000 grutto's op de verzamelplaats. 200 stuks zaten in de luwte achter een strook moerasvegetatie, maar het grootste deel zat toch op de volle wind met een windkracht van 7-8. Zie het hoog golvende water boven aan de foto, Geen kop in de veren om te slapen. De grutto's hadden al moeite genoeg om te blijven staan. De kop vooruit om de wind er zoveel mogelijk langs te laten glijden. Gelukkig kon ik een stevige paal gebruiken als steunpunt om de camera nog enigzins stil te kunnen houden.

Nog een foto van o.a. grutto's bij harde wind gemaakt op 16 maart 2019. Tussen de grutto's staat ook een IJslandse grutto.
Voorjaar 2019
Gruttoverzamelplaats Hooge Boezem bij Haastrecht

De geringde grutto GGGGflag op 7 maart 2019
gefotografeerd.
De eerste vijf grutto's lieten zich op de Hooge Boezem zien op 15 februari 2019. Tot 22 februari liepen de aantallen niet verder op dan tot maximaal 100 exemplaren. In de nacht van 22 op 23 februari was er een grote instroom van grutto's in Nederland en dat was ook gelijk merkbaar op de Hooge Boezem. Op 23 februari werden er al 350 grutto's geteld. Begin maart namen de aantallen weer verder toe met maxima tussen de 600-800 grutto's tussen 2 en 7 maart 2019. Tussen begin/half maart werd een deel van de Hooge Boezem volgemalen met rivierwater uit de Vlist. Er waren een paar dagen harde wind (7 á 8), en een flink deel van de aanwezige grutto's koos er voor om op dit onder water gezette deel voedsel te gaan zoeken. Ook de natte graslanden in het andere deel van de Hooge Boezem werden door groepen grutto's aangedaan om er te foerageren. Tussen die grutto's een geringd exemplaar met twee groene ringen met vlaggetje. Het ging om exemplaar GGGGflag (groen groen groen groen vlag) geringd in Engeland.
15/16 maart verbleven er overdag maar liefst 1200-1500 grutto's op de Hooge Boezem. Tussen de grutto's werden diverse IJslanders herkend, maar door de harde wind was het moeilijk aantallen te determineren. 17 maart was het weer iets rustiger. Vroeg in de ochtend werden er 100 grutto's geteld, en in de middag waren er ca. 750 grutto's op de verzamelplaats. Deze dag werden er ook voor het eerst dit voorjaar flinke aantallen gezien (85 stuks) op verzamelplaatsen in de polder Stein Noord. Exemplaren afkomstig van de Hooge Boezem?
Vanaf 18/19 maart lieten steeds meer grutto's zich overdag in de broedgebieden zien, soms als kleine groepjes die voedsel zochten, maar ook al als losse paren. Deze laatsten al in voorbereiding en op zoek naar goede nestelgelegenheid.
Meer lezen over gruttoverzamelplaats Hooge Boezem
Klik hier

Voedselzoekende grutto's op de natte graslanden van de Hooge Boezem op 6 maart 2019. Het waaide hard, windkracht 8 en een flink deel van de grutto's koos ervoor om vlak bij de boezem voedsel te gaan zoeken.
Fotoalbum: Gruttoverzamelplaats Hooge Boezem bij Haastrecht

































Foto van de maand

Op de voormalige watertoren in Bodegraven huist al geruime tijd een slechtvalk. Foto 27 februari 2019.
Fotoalbum: Nieuwsbrief Maart 2019




































Landgoed Linschoten zuidelijk van Woerden

Topografische kaart met de ligging van landgoed Linschoten
Het kasteel "Huis te Linschoten" (gebouwd in 1637) maakt onderdeel uit van het landgoed Linschoten en ligt in het omringende Parkbos, midden in het Groene Hart dichtbij het dorpje Linschoten.
Landgoed Linschoten is een van de grootste landgoederen in de Randstad ter grootte van ca. 500 ha, grotendeels bestaande uit agrarisch verpachte landbouwgronden. Het landgoed werd, nadat de familie Strick van Linschoten het verlaten had, in 1891 aangekocht door de Utrechtse sigarenfabrikant G. Ribbius Peletier en ging uiteindelijk in 1969 over in de Stichting 'G. Ribbius Peletier tot behoud van het Landgoed Linschoten'. De stichting heeft tot doel het in stand houden van het landgoed met zijn landschappelijk en natuurlijke kwaliteiten.
Fotoalbum: Landgoed Linschoten












































