Kleipijpen: Vissen

Overzicht van 10 van de afgebeelde Goudse pijpenkoppen met afbeelding van vissen. 19e eeuw.


Soms is de bek van de vis met de hand uitgesneden zoals van dit exemplaar. Bij onderstaande twee exemplaren 
is dat niet gebeurd.
In Gouda gevonden pijpenkop met de voorstelling van een vissenbek. 1860-1880


Kleipijpen met vissenbekken niet uitgesneden. 19e eeuwPijpenkop met  de voorstelling van een vis. Gevonden in Gouda in een pijpenstort van de Goudse pijpenmaker 
B. van der Maas die een groot deel van zijn pijpenmallen aan P. Goedewaagen heeft doorverkocht. 1860-1880

Soms is de bek van de vis met de hand uitgesneden, op dit 
exemplaar dus niet.

Soms is de bek van de vis met de hand uitgesneden zoals bij dit exemplaar.Pijpenkop met  de voorstelling van een vis. Gevonden in Gouda in een pijpenstort van de Goudse pijpenmaker B. van der Maas die een groot deel van zijn pijpenmallen aan P. Goedewaagen heeft doorverkocht. 1860-1880. Een kleipijp kon als compleet worden via het  reconstrueren van een steel. Echt rookgenot was er waarschijnlijk niet te beleven. Deze kleipijpen werden  meer als sierproduct gemaakt. 


Miniatuurpijpje met afbeelding van vis. Goudse bodemvondst. Ca. 1880.


 

 

 

Een bodemvondst gedaan op het oude fabrieksterrein van de aardewerk en pijpenfabrikant. P. Goedewaagen aan het Jaagpad. Ca. 1900


 

 

In Gouda gevonden pijpenkop op het fabrieksterrein van P. Goedewaagen aan het Jaagpad. Eind 19e eeuwUnieke Goudse kleipijp in de vorm van een vis gemaakt. Een bestaande pijpensteel is gebruikt waar het buitenwerk omheen is gebracht en de visafbeelding is met de hand gemaakt. De ogen van de vis zijn gemaakt door het indrukken van een pijpensteel. Bodemvondst: Achterwillens Gouda. 1860-1880.Details om te laten zien dat een bestaande pijpensteel is gebruikt waar het buitenwerk om heen zit.


Kleipijpen: Vissenbekken en vogelbekken

Onder de vele duizenden pijpenkoppen die in de loop der jaren in en rond de stad Gouda zijn gevonden bevinden zich ook exemplaren met een opengesperde vissen- en vogelbek. De stelen van de vissenpijpen zijn bewerkt met schubben. Ze zijn in de 18e en 19e eeuw vervaardigd zowel in de kleuren wit, rood als zwart.


De twee linker kleipijpen zijn 19e eeuws en gemaakt in de vorm van opengesperde vissenbekken. Het rechter exemplaar is 18e eeuws in de vorm van een vogelbek.

Drie stuks kleipijpen in de vorm van opengesperde vogelbekken. 
 Deze exemplaren zijn gemaakt in de 19e eeuw.


Kleipijpen in de vorm van een vogelbek. 18e eeuw.  Merk de slang van Goudse pijpenmaker.
Bodemvondst polder Bloemendaal Waddinxveen.


 Een 5-tal kleipijpen in de vorm van een vogelbek waarvan drie exemplaren in zwarte uitvoering. 18e eeuw.  
Bodemvondst polder Bloemendaal Waddinxveen.


 19e eeuwse kleipijpen vervaardigd in de vorm van een opengesperde vogelbek.