Vogelreizen Lesbos Griekenland
Voorjaar 2003 Eerste keer naar Lesbos

Vooral de omgeving van het schilderachtige vissersdorpje Skala Kalloni is een geweldig vogelgebied.  Foto van  de kuststrook met uitgestrekte zoutwatermoerassen. Op de voorgrond massaal geelgekleurd goudknopje. Broedplaats van o.a. griel.

Zoetwatermoeras bij Skala kaloni. Belangrijk fourageergebied van water- en moerasvogels op doortrek.
Wij zagen daar eind april 2003 op een dag 7 poelruiters min of meer als groep, 10 zwarte ibissen, 40 bosruiters, 
diverse woudaapjes, honderden roodstuitzwaluwen, 15 roodpootvalken, spaanse mussen enz. enz.
Het zoetwatermoeras was in het voorjaar 2007 volledig dichtgegroeid maar was nog steeds een goed vogelgebiedje.

 

Citroenkwikstaart gefotografeerd door een Swarovski telescoop

Op Lesbos kwam ik in 2003 voor het eerst in aanraking met digiscoping, het fotograferen van vogels via de telescoop. Heb daar zelf ook de eerste vogelfoto's gemaakt, maar toen nog door de digitale camera tegen het oculair van de telescoop te houden. Zonder gebruikmaking van een adapter. Geen kwaliteitsfoto's als resultaat, maar de foto's waren dan ook meer bedoeld als bewijsmateriaal van zie je wel dat we die en die soort gezien hebben. Onderstaand een paar van die foto's.

                                 Ralreiger

Balkan gele kwikstaart

Woudaapje

                                       Zwartkopgors

                                                                                   Bijeneter

Voor het maken van een foto van een dwergooruil was op Lesbos geen telelens nodig. Deze kleine uiltjes zitten zeer verscholen en vallen nauwelijks op. Er was  behoorlijk wat zoekwerk nodig voordat zo'n dreumes tussen het groen of zittend dicht tegen de stam van een boom ontdekt werd. Overigens waren we van te voren wel getipt van daar en daar kan je een dwergooruil verwachten. De uiltjes vertrouwden zo op hun schutkleur dat ze bleven zitten zelfs als je ze dicht benaderde. Een foto maken was dan ook geen enkel probleem.