Polder Middelburg Reeuwijk
De polder Middelburg is vanaf 1802 verveend. Het zuidelijk deel van Spoelwijk werd buiten de vervening gehouden omdat het veen van slechte kwaliteit was. In de periode 1862-1870 is de polder Middelburg drooggemaakt. Dat gebeurde met twee watermolens die uitwaterden op de Gouwe. Na de droogmaking bleek een flink deel van de polder last te hebben van een forse kwel met brakkig tot ziltig water. Dat is tot op de dag van vandaag nog steeds het geval.
Nog in de 80er jaren van de vorige eeuw was vrijwel de gehele polder Middelburg een belangrijk broedgebied van weidevogels. Daar is veel in veranderd in negatieve zin. Nu zijn het vooral de landerijen in het middendeel van Middelburg (gelegen rondom brede weteringen) waar nog steeds flinke aantallen weidevogels broeden.
Vanwege de brakke kwelinvloed broedden er vroeger jaarlijks 4-5 paar kluten in de Middelburgpolder. Die zijn verdwenen maar ook nu nog broeden er flink wat tureluurs en bergeenden in vergelijking met aangrenzende polders waar het water zoet is.
Op 29 september 2024 de totale polder Middelburg geteld op het voorkomen van vogels behorende tot zgn wintergasten.
Grauwe gans, grote canadagans en nijlgans verbleven in groepen verspreid door de polder.
Smient, kievit en lepelaar (7 exx rustend) verbleven op vochtige graslanden die nog steeds een relatief extensief beheer hebben. In de buurt van een brede hoofdwetering.
Aalscholvers zaten in twee groepen langs oevers van graslanden.
4 oktober 2024 werden geen lepelaars meer geteld. Opvallend hoog aantal grote Canadaganzen. Inclusief de 340 exx die in een aangrenzende polder werden geteld kwam het aantal op 520 exemplaren. Ook nu weer verbleven kieviten, wulpen en watersnippen in relatief vochtige graslanden in het middendeel van polder Middelburg. Op de landerijen van Jan Vermeulen, die relatief extensief beheert via begrazing met lakenvelders.