Nieuwsbrief Juli 2020


Bijvangst van 62 kg Amerikaanse rivierkreeft

Dat het in bijna alle wateren van het Groene Hart barst van de Amerikaanse rivierkreeften is inmiddels wel duidelijk.

Amerikaanse rivierkreeften hebben het Nederlandse oppervlaktewater inmiddels al zo'n 30 jaar verovert en zijn inmiddels een ware plaag geworden. Het beest vreet sloten kaal waardoor planten en ander leven verdwijnen. Bovendien veroorzaakt de kreeft schade aan de oevers van sloten en plassen. Vooral in het Groene Hart stikt het er van; daar wordt in sommige poldergebieden per hectare oppervlaktewater tot 800 kilo Amerikaanse rivierkreeft aangetroffen.
Futen, meeuwen en reigers. Regelmatig zie ik ze zichzelf tegoed doen met gevangen kreeften. Maar  dat is een druppel op een gloeiende plaat. Vandaar dat nu ook broodvissers zich bezig houden met de vangst. Ze brengen geld op en door het wegvangen van grote aantallen exemplaren kan de schade die de kreeften veroorzaken beperkt blijven. Maar of we er ooit vanaf zullen komen? Het is de vraag.

 


Het resultaat van een weekje fuikvissen op plas Kalverbroek in Reeuwijk. Naast de gevangen paling een bijvangst
van 62 kg Ameriaanse rivierkreeften. Foto:  10 juni 2020


Fotoalbum: Amerikaanse rivierkreeft


Ondeugende tamme zwarte kraai

De theetuin

Theetuin De Schapenlaan ligt op het Landgoed Linschoten, in een schitterende cultuurhistorische omgeving. In de lommerrijke boomgaard en in de sfeervol ingerichte Marokkaanse zithoek kunt u ontsnappen aan de hectiek van alledag en genieten van de heerlijkste zelfgebakken taarten met noten en fruit uit eigen tuin. Theetuin De Schapenlaan is open in de zomermaanden, in weekenden met goed weer.

Behalve thee en koffie en taart zijn er bij Theetuin De Schapenlaan ook heerlijke streekgebonden producten verkrijgbaar om thuis van te genieten, zoals honing, jam en appelsap. Daarnaast biedt de schuur ruimte aan diverse brocante en antieke spullen. Voelt u zich vrij om er eens lekker rond te neuzen. U bent van harte welkom.

Tamme kraai

Vrienden van mij wonen op het Landgoed Linschoten zuidelijk van de stad Woerden. Anita en Henk hebben een  theetuin aan de Schapenlaan. Website: www.theetuinlinschoten.nl 

Ze hadden mij er al van in kennis gesteld. Een kraai die was komen aanvliegen en hen nu al bijna een week gezelschap hield. Een 1e jaars vogel, waarschijnlijk door mensen groot gebracht. Aan mensen gewend en uiterst tam. De kraai was niet alleen tam maar ook  zeer nieuwsgierig tot aan het brutale toe. Droeg een groen ringetje om een poot.  Verwacht werd dat de kraai wel weer snel zou vertrekken maar de vogel verblijft inmiddels al bijna een week op en rond het erf bij de Schapenlaan. Tijdens het koffie drinken vermaakte het brutaaltje ons was met zijn ondeugende gedrag.

Het was zo vermakelijk dat het me leuk leek van zijn schelmse activiteiten een fotoserie te maken. 


Close up van de tamme zwarte kraai  bij het landgoed Linschoten op 28 juli 2020


Fotoalbum: Tamme zwarte kraai


Alles wat de kraai maar te pakken kan krijgen wat draagbaar is verdwijnt tussen de snavelhelften en zie het dan maar
weer eens terug te krijgen. Nu was het de leesbril van Henk die aan de beurt was. Gelukkig was de interesse na een
tijdje verdwenen en kon de bril weer via een ladder uit de dakgoot worden gevist. 


Fotoalbum: Nieuwsbrief Juli 2020


Lepelaars op de Hooge Boezem bij Haastrecht

Het nieuw aangelegde natuurgebied de Hooge Boezem wordt regelmatig bezocht door lepelaars. Met name na de broedtijd verblijven diverse exemplaren in het gebied. Ze rusten er, zoeken voedsel. Duidelijk zichtbaar is het verschil tussen oudervogels met broedvlek en de zwarte snavel, terwijl de 1e jaars exemplaren een nog wat meer grijze snavel hebben. Ook tijdens het voedsel zoeken is het verschil tussen ouders en juvenielen goed af te lezen door het bedelende gedrag van de jonge vogels om voedsel van de oudervogels. Het gebedel is maar tijdelijk. Dat doen de 1e jaars vogels als ze pas uitgevlogen zijn. Na ouder worden zijn ze volledig zelfstandig maar verblijven nog wel een tijdje samen met hun ouders.


Een groep van 10 lepelaars uitrustend op pas gemaaid grasland in de Hooge Boezem bij Haastrecht. Foto: 27 juli 2020


Fotoalbum: Lepelaar